Verslagen van activiteiten (periode 2009-2013)

Ga direct naar:
2013 2012 2011 2010 2009

Of op de pagina voor de periode 2004-2008:

2008 2007 2006 2005 2004

Of ga terug naar de nieuwste verslagen.

2013

Terug naar begin

Kerstconcert B-orkest trekt volle kerk

Zondagmiddag 15 december 2013 heeft het B-orkest een kerstconcert gegeven. Dit traditionele familiekerstconcert werd dit jaar gehouden in de sfeervolle Oude Jeroenskerk in Noordwijk Binnen. Deze keer hebben het Shantykoor 't Bollenhart uit Noordwijkerhout en de blokfluitspelers van de Crescendo blokfluitopleiding mee gedaan. Het concert trok zoveel publiek dat er niet voldoende stoelen in de kerk waren om iedereen van een zitplaats te voorzien.

Volle kerk
Volle kerk (Foto Jan Verloop)

Shantykoor 't Bollenhart
Shantykoor 't Bollenhart (Foto Jan Verloop)

Meer foto's.

Optreden Muziek Verlicht Binnen

Op vrijdagavond 13 december 2013 heeft een kleine groep Crescendo leden opgetreden tijdens de kerstoptocht van Muziek Verlicht Binnen. Dirigent was deze keer Marco Hageraats.

Wel koud
Wel koud

Meer foto's.

Klarinetgroep speelt tijdens Caeciliafeest in Maria ter Zeekerk

Op 23 november 2013 traden 7 klarinetspelers op namens Crescendo tijdens de Caeciliaviering in de Maria ter Zeekerk in Noordwijk. Er werden een drietal muziekstukken gespeeld o.l.v. Rens Tienstra.

Klarinetgroep in Maria ter Zeekerk
Klarinetgroep in Maria ter Zeekerk

Meer foto's.

Optreden A-orkest bij 30 jarig jubileum Berghdrummers

Op dinsdag 19 november 2013 heeft het A-orkest opgetreden tijdens het 30 jarige jubileum van de Berghdrummers. Aangezien het optreden 5 jaar geleden bij het 25 jarige jubileum zo geslaagd was is Crescendo gevraagd om ook deze keer weer met hen op te treden. Ook deze keer was het een feest om op te treden. Beide orkesten speelden ombeurten enkele werken waarbij er tussendoor enkele werken gezamelijk gespeeld werden.

In het Kruispunt
In het Kruispunt

Voorspeelmiddag

Op zondag 17 november 2013 heeft Crescendo weer een voorspeelmiddag gehouden.

Gelegenheidsgroep
Even wat anders (Foto Jan Verloop)

Meer foto's.

Mathijs van Schooten heeft een filmpje op YouTube gezet van de "Cup Song" die deze avond ook is ingestudeerd. Hier is de link: De Cup Song

Optreden bij Hoffenne School Noordwijk

Op vrijdag 15 november 2013 waren we gevraagd op de Hoffenne School in Noordwijk om een concertje te geven. Dit in verband met het internationale project Comenius met dit jaar als thema Where words fail, Music speaks. Met een samengestelde groep hebben we daar gespeeld onder leiding van Marco Hageraats. Het verhaal van Roodkapje werd verteld en uitgebeeld met ook nog blokfluitmuziek erbij. De blokfluit werd bespeeld door Marique Hageraats. Later heeft Crescendo ook nog onze versie van Roodkapje gespeeld.

In de school
In de school (Foto van Facebook)

A-orkest Crescendo speelt op Streekfestival Nieuwkoop

Op zaterdag 9 november 2013 heeft het A-orkest van Crescendo gespeeld op het streekfestival in Nieuwkoop. Er zijn drie werken gespeeld. Eerst een inspeelwerk en daarna twee werken die beoordeeld zijn. Crescendo heeft gemiddeld een 8 van de beoordelaars ontvangen. Het streekfestival was in de Kaleidoskoop in Nieuwkoop. Zie ook: www.kaleidoskoop-nieuwkoop.nl.

Stroopwafelactiedag

Op zaterdag 28 september 2013 heeft Crescendo weer haar jaarlijkse stroopwafelactiedag gehouden. De hele dag gingen teams van enkele verkopers de wijken in om de bekende Crescendo stroopwafels te verkopen. Gelukkig was het mooi weer en er zijn weer vele stroopwafels verkocht.

Optreden B-orkest op Willem van den Bergh samen met Kakofonix

Op zaterdag 21 september 2013 heeft het B-orkest van Crescendo samen met de band Kakofonix opgetreden tijdens het Zomerwijkfeest op de Willem van den Bergh in Noordwijk.

Zeer mooi weer om te spelen
Zeer mooi weer om te spelen (Foto van Facebook via Kitty Lindhout)

Meer foto's.

Optreden Crescendo op de Bloemenveiling FloraHolland

Op vrijdag 9 augustus 2013 heeft het A-orkest van Crescendo gespeeld in de hallen van de Bloemenveiling FloraHolland in Rijnsburg. Op de avond voor het Rijnsburgs bloemencorso staan de praalwagens in vol ornaat opgesteld in deze hallen. Het publiek kan ze dan al bekijken en er worden diverse muzikale optredens verzorg. Dit jaar heeft dus ook Crescendo haar medewerking verleend.

In de Flora hallen
In de Flora hallen (Foto Hans Oudewater)

Meer foto's.

Optreden B-orkest tijdens de actie "SamenLoop voor Hoop"

Op zaterdag 22 juni 2013 heeft het B-orkest van Crescendo opgetreden tijdens de actie "SamenLoop voor Hoop". Zie ook de website http://noordwijk.samenloopvoorhoop.nl.

Optreden tijdens het Koningschieten van het Sint Joris Gilde

Op zaterdag 22 juni 2013 heeft een afvaardiging van Crescendo gespeeld tijdens het traditionele Koningschieten van het Noordwijkse Sint Joris Gilde.

Duoconcert met Felison Brass in Velsen-Noord

Op dinsdag 4 juni 2013 heeft het A-orkest samen met de brassband Felison Brass een concert gegeven in de Noorderkerk in Velsen-Noord. Op 23 oktober 2012 was Felison Brass op bezoek in Noordwijk voor een gezamenlijk concert in de Muze. Er is toen afgesproken dat Crescendo ook een keer naar Velsen zou komen voor een concert. Dat is nu dus ook gebeurd.

Van 20.00 uur tot ongeveer 20.45 uur speelde Felison Brass. Het waren indrukwekkende stukken met veel solo's voor diverse muzikanten. Na de pauze was het de beurt aan Crescendo. Aangezien de dirigent van Crescendo door ziekte niet aanwezig kon zijn heeft Ad Baljeu het orkest gedirigeerd. Ondanks het feit dat hij pas een dag van te voren was gevraagd is het concert toch zeer goed verlopen. Een hele prestatie voor Ad en het orkest.

Dodenherdenking Willem van den Bergh

Op zaterdag 4 mei 2013 heeft een afvaardiging van Crescendo weer haar medewerking verleend bij de dodenherdenking op de Willem van den Bergh in Noordwijk.

Oranjeconcert in Groot Hoogwaak

Op dinsdag 30 april 2013 heeft Crescendo weer traditioneel een optreden verzorgd in Groot Hoogwaak. Dit jaar was het wel een bijzonder optreden want het was nu geen Koninginnedag maar de dag dat de nieuwe koning, Willem Alexander, werd ingehuldigd. Dirigent Ad Baljeu had speciaal hiervoor op twee nummers een nieuwe tekst geschreven.

Programmablad:

Koningsboom geplant

Op vrijdag 26 april 2013 heeft een afvaardiging van Crescendo hun medewerking verleend bij het planten van de Koningsboom aan de van Panhuysstraat in Noordwijk. Het voltallig college was aanwezig om het plantgat te dichten. Het groepje Crescendo muzikanten kon maar net onder het kleine dak van de aanwezige partytent staan anders was de muzikale ondersteuning letterlijk in het water gevallen. Het regende pijpenstelen en het college en de andere aanwezigen hadden hun paraplu's hard nodig om nog een beetje droog te blijven. Tijdens het spelen van het Noordwijks volkslied namen de burgemeester, de wethouders en enkele anderen de schep ter hand en vulden het plantgat. Als afsluiting werd natuurlijk het Wilhelmus gespeeld.

Optreden tijdens Koningsspelen bij Wakersduin

Op vrijdag 26 april 2013 heeft een afvaardiging van Crescendo opgetreden bij de opening van de Koningsspelen bij de basisschool Wakersduin in Noordwijk. Helaas werkte het weer niet zo mee waardoor er in de regen gespeeld moest worden. De kinderen waren gelukkig wel enthousiast en zongen uit volle borst mee met de liederen. Natuurlijk werden het Noordwijks volkslied en het Wilhelmus niet vergeten.

Optreden blokfluitleerlingen groot succes

De blokfluitleerlingen van Crescendo hebben op donderdag 25 april 2013 een optreden verzorgd voor hun ouders, familie, vrienden en bekenden.

In de bomvolle speelzaal van de gastvrije basisschool ”Hoffenne” konden de aanwezigen genieten van 7 optredens van in totaal 18 blokfluitleerlingen. Zij traden in groepjes op onder leiding van hun lerares Marjo van Westerop. Daarnaast was er een optreden van 10 leerlingen, die zelf ooit ook op de blokfluit begonnen zijn. Zij lieten horen wat zij op hun nieuwe blaasinstrument al konden spelen. De blokfluitopleiding is zo een “kweekvijver” voor de vervolgopleidingen bij Crescendo. Na afloop van het optreden konden de blokfluitleerlingen en hun ouders een klarinet- en cornetles bijwonen bij een aantal leraren van Crescendo. In het nieuwe seizoen schuift weer een aantal van de huidige blokfluiters door naar klarinet, trompet, cornet, bariton of trombone.

Blokfluitleerlingen
Blokfluitleerlingen en ex-blokfluitleerlingen met juf Marjo (Foto Jan Verloop)

Meer foto's.

B-orkest Crescendo in de wind tijdens 4x4 toernooi van SJC

Op woensdag 24 april 2013 heeft het B-orkest van Crescendo opgetreden tijdens het 4x4 voetbaltoernooi van de voetbalvereniging SJC in Noordwijk. Het toernooi werd dit jaar aanvankelijk getrakteerd op zeer mooi voorjaarsweer. Helaas kwam er later in de middag, juist toen Crescendo mocht spelen veel bewolking en een koude wind opzetten. De B-orkest leden zaten bibberend en met koude en stijve vingers te spelen. Toch wisten ze nog een redelijk concert te geven.

Optreden tijdens instuif Willem van den Bergh

Op dinsdag 23 april 2013 heeft het A-orkest van Crescendo opgetreden tijdens een instuif avond in het Kruispunt van de Willem van den Bergh.

Groots voorjaarsconcert 2013

Op zaterdag 13 april 2013 heeft Crescendo weer haar jaarlijkse voorjaarsconcert gehouden in de Muze in Noordwijk. Voor foto's en een verslag zie het verslag voorjaarsconcert 2013.

In de Muze
In de Muze (Foto Jan Verloop)

Meer foto's en verslag.

Noordwijks Nieuwjaarsconcert 2013

Op zaterdag 05 januari 2013 werd het Noordwijks Nieuwjaarsconcert weer gehouden. Deze keer was het aansluitend aan de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Noordwijk. In zijn toespraak gaf burgemeester Lokker aan dat dit mogelijk een begin is van een nieuwe traditie.

Mede door de combinatie van beide evenementen stroomde de Oude Jeroenskerk al vroeg vol. Tijdens de receptie kon er genoten worden van een hapje en een drankje en na de toespraak van de burgemeester kon het concert beginnen.

Dit jaar werd het concert verzorgd door Crescendo in samenwerking met het Eurokoor Nederland. Crescendo stond onder leiding van haar dirigent Marije Koopmans en het Eurokoor stond onder leiding van haar dirigent Judith Tacken.

Hoboïste Kim Bosch was uitgenodigd als solist. Zij speelde de solo partij in de stukken "Nostalgia" en "Gabriel's Oboe".

Koor en orkest in Oude Jeroenskerk
In de Oude Jeroenskerk (Foto Jan Verloop)

Meer foto's.

Zie verder ook de speciale website: www.noordwijksnieuwjaarsconcert.nl.

2012

Terug naar begin

Volle kerk bij familie-kerstconcert B-orkest

Op zondag 16 december 2012 heeft het B-orkest samen met de leerlingen van de blokfluitopleiding een familie-kerstconcert gegeven. Het concert was in Maria ter Zee: 'centrum voor geloof en cultuur' in Noordwijk.

Er waren zoveel bezoekers op dit concert afgekomen dat er zelfs onvoldoende stoelen beschikbaar waren om iedereen een zitplaats aan te kunnen bieden.

Het B-orkest stond onder leiding van haar dirigent Ad Baljeu. De leerlingen van de blokfluitopleiding werden begeleid door hun juf Marjo van Westerop. De Crescendo blokfluitopleiding draait inmiddels enkele jaren. Presentatrice Marja van Schooten wees daarop en vertelde dat er inmiddels al 8 muzikanten in het B-orkest mee spelen die zijn begonnen in de Crescendo blokfluitopleiding en zijn doorgeschoven naar een ander instrument.

Het concert begon met "Da Pacem Domine", gespeeld door enkele trompetspelers vanaf het balkon van de kerk. Na het welkomstpraatje speelde het B-orkest het stuk "Like a Child". Daarna kon er meegezongen worden met "Hoor de engelen zingen d'eer". Toen was het de beurt aan de blokfluitleerlingen. Zij brachten een mooie en ontroerende "Stille nacht".

Zo wisselde het programma zich af in stukken voor B-orkest, samenzang begeleid door B-orkest, B-orkest samen met de blokfluitleerlingen en blokfluitleerlingen alleen. Zelfs werd bij "Er is een Kindeke geboren op aard" de samenzang begeleid door B-orkest en blokfluitleerlingen.

Het concert werd afgesloten met "Rudolph the red nosed reindeer" waarbij alle muzikanten kerstmutsen en andere "hoofdversierselen" droegen.

Blokfluitleerlingen voor B-orkest
Blokfluitleerlingen voor B-orkest (Foto Jan Verloop)

Meer foto's.

Eerste prijs A-orkest bij concours in Zaandam

Op zondag 11 november 2012 is het A-orkest op concours geweest in Zaandam. De afgelopen maanden is er hard gewerkt om de werken voor het concours in te studeren en er mooie muziek van te maken. Het harde werken is zowaar beloond met een eerste prijs en promotie. De jury was zo te spreken over de prestatie van het orkest dat er zelfs 90.59 punten werden behaald wat ook nog het predicaat onderscheiding van de jury opleverde.

Als inspeelwerk werd het werk Sea Songs van Ralph Vaughan Williams in een arrangement van Robert Longfield gebracht. Het verplichte werk was Columbus van Rob Goorhuis. Het keuzewerk was Seagate Overture van James Swearingen.

Na de prijsuitreiking was er een gezellige lunch voor de leden van het orkest met aanhang in een lokaal restaurant. Tijdens deze lunch is er hard geapplaudisseerd voor de dirigent van het orkest Marije Koopmans die deze prestatie van formaat toch maar mogelijk heeft gemaakt.

Concentratie
Concentratie (Foto Rick Jansson)

Diploma-uitreiking Crescendo muziekexamens

Tijdens de jaarlijkse Crescendo barbecue, dit jaar op 30 juni 2012 zijn de diploma's uitgereikt aan de kandidaten die geslaagd zijn.

De gelaagden
De geslaagden (Foto Jan Verloop)

Meer foto's.

Persbericht.

Afscheid leraar koperblazers Maarten Verhoef

Tijdens de seizoenafsluitingsbarbecue heeft Crescendo afscheid genomen van Maarten Verhoef. Maarten Verhoef is sinds 2005 de vaste leraar voor de koperblazers van Crescendo geweest. Veel koperblazers van Crescendo hebben van hem les gehad. Velen zijn zelfs bij hem begonnen met muziek maken.

De voorzitter van Crescendo Ad Baljeu heeft hem toegesproken en bedankt voor al die jaren vol trouwe inzet voor de vereniging. We zullen hem missen.

Na de cadeaus te hebben aangenomen bedankte Maarten Verhoef Crescendo in een toespraak waarin hij ook aangaf dat hij graag het stokje doorgeeft aan de jongere generatie.

Maarten Verhoef
Maarten Verhoef met cadeau (Foto Jan Verloop)

Meer foto's.

Persbericht.

Optreden tijdens de week van de zee

Elk jaar organiseert de stichting "Keune Kust" de "Week van de Keune Kust". Tijdens deze week staat er dan een tent naast de vuurtoren waarin allerlei activiteiten plaats vinden. Op dinsdag 26 juni 2012 heeft het A-orkest in deze tent opgetreden.

Bij de vuurtoren
De tent bij de vuurtoren (Foto Rick Jansson)

Meer foto's.

Spelen voor het Sint Joris Gilde

Op zaterdag 23 juni 2012 heeft een afvaardiging van Crescendo opgetreden tijdens het Koningschieten van het Sint Joris Gilde in Noordwijk.

Bij het Sint Joris Gilde
Eindelijk mooi weer (Foto Rick Jansson)

Meer foto's.

Optreden vuurtorenplein

Op vrijdag 22 juni 2012 hebben het B-orkest en de slagwerkgroep gespeeld op het vuurtorenplein in Noordwijk. Ook een orkest van Muziekvereniging Concordia Oostzaan heeft mee gedaan.

Ondanks het zeer onbetrouwbare weer is toch besloten het optreden door te laten gaan. Er stond een krachtige wind (windkracht 6) maar het zou droog blijven. Achter de muur van het vuurtorenplein was de wind gelukkig een stuk minder maar knijpers om de muziek vast te houden waren hard nodig.

Als eerste speelde de slagwerkgroep. Het was de eerste keer dat de slagwerkgroep ook enkele nummers in de nieuwe opzet met trompetblazers bracht. Het blijkt een zeer belovend concept.

Na de slagwerkers was het de beurt aan het orkest van Concordia.

Na Concordia speelde de slagwerkgroep weer even zodat er omgebouwd kon worden voor het B-orkest.

Na het optreden van het B-orkest zouden er nog enkele stukken gezamenlijk worden gespeeld. Helaas begon het toch te regenen waardoor besloten moest worden om dat deel te laten vervallen.

Op het vuurtorenplein
Op het vuurtorenplein (Foto Rick Jansson)

Meer foto's.

Concert bij de Tuinmarkt

Op zaterdag 9 juni 2012 heeft het A-orkest een concertje gegeven in de Oude Jeroenskerk in Noordwijk tijdens de tuinmarkt.

In de Oude Jeroenskerk
In de Oude Jeroenskerk (Foto Rick Jansson)

Meer foto's.

B-orkest op Berghtop

Op zaterdag 9 juni 2012 heeft het B-orkest opgetreden tijdens Berghtop in Noordwijkerduin. Ondanks de harde wind is er toch best goed gespeeld (zegt dirigent Ad Baljeu op facebook).

Tijdens Berghtop
Uit de wind (Foto Rick Jansson)

Meer foto's.

Concertje blokfluitleerlingen

Op woensdag 6 juni 2012 hebben de blokfluitleerlingen van Crescendo een optreden verzorgd voor hun ouders, familie, vrienden en bekenden. In de gastvrije basisschool ”Hoffenne” konden de aanwezigen genieten van 6 optredens van de in totaal 14 blokfluitleerlingen. De blokfluiters traden in groepjes op onder leiding van lerares Marjo van Westerop. Daarnaast was er een optreden van verschillende leerlingen, die zelf ooit ook op de blokfluit begonnen zijn. Zij lieten horen wat zij op hun nieuwe blaas- of slaginstrument al konden spelen. Na afloop van het optreden konden de blokfluitleerlingen en hun ouders een klarinet- cornet- en slagwerkles bijwonen bij de leraren Hans Jongkees, Maarten Verhoef en Benjamin Knowles. In het nieuwe seizoen schuift weer een aantal van de huidige blokfluiters door naar slagwerk, klarinet, trompet, bariton of trombone. Zij hebben zelf voor deze instrumenten gekozen na een bezoek aan een repetitie van het opleidingsorkest en de slagwerkgroep.

Blokfluiters met juf Marjo
Blokfluiters met juf Marjo

Meer foto's van facebook.

Crescendo muziekexamens

Op zaterdag 2 juni 2012 zijn de jaarlijkse Crescendo muziekexamens gehouden. Er zijn 10 leden geslaagd.

Rabo verenigingenfietstocht

Op zaterdag 2 juni 2012 hebben een aantal leden de door de Rabo bank georganiseerde verenigingenfietstocht gefietst.

Op de fiets
Crescendo op de fiets (Foto Ricardo Kaspers)

Meer foto's van facebook.

Dodenherdenking Noordwijkerduin

Op vrijdag 4 mei 2012 heeft een afvaardiging van Crescendo medewerking verleend bij de dodenherdenking in Noordwijkerduin (voorheen de Willem van den Bergh).

De afvaardiging
Afvaardiging van Crescendo (Foto via Kitty Lindhout)

Meer foto's via Kitty Lindhout.

Koninginnedagconcert in Groot Hoogwaak

Op maandag 30 april 2012 heeft het B-orkest van Crescendo opgetreden in Groot Hoogwaak. Elk jaar vraagt de Oranjevereniging Noordwijk aan Zee of Crescendo weer in Groot Hoogwaak wil komen spelen. Ook dit jaar heeft Crescendo dit verzoek met plezier geaccepteerd en een mooi optreden verzorgd.

B-orkest optreden tijdens 4x4 toernooi SJC

Op vrijdag 27 april 2012 heeft het B-orkest van Crescendo opgetreden tijdens het 4x4 toernooi van de voetbalvereniging SJC. Door het slechte weer moest er op de tribune worden opgetreden. Hier was minder wind en het was droog. Het was echter wel een uitdaging om het orkest op te stellen.

Bassen en baritonsax passen ook op de tribune
Bassen en baritonsax passen ook op de tribune (Foto van facebook via Kitty Lindhout)

Meer foto's van facebook.

Hoogtepunten op voorjaarsconcert 2012

Op zaterdag 14 april 2012 was het voorjaarsconcert van Crescendo. Dit jaar met medewerking van zanger/drummer Robin Visser. Voor een bijna uitverkochte zaal in theater De Muze in Noordwijk werd een afwisselend en hoogstaand programma gebracht dat goed in de smaak viel. Het was het eerste voorjaarsconcert van het A-orkest onder leiding van dirigent Marije Koopmans.

Dit jaar waren er een aantal hoogtepunten die wel even vermeld mogen worden. Zo soleerde Jelle Post in het speciaal voor bastuba geschreven werk "The Bombastic Bombardon". Meestal heeft de bastuba een begeleidende rol maar in dit stuk heeft hij de hoofdrol. Vandaar dat Jelle even zijn plaats achterin het orkest verruilde voor een plek voor het orkest.

Een tweede hoogtepunt was een voortreffelijke trompetsolo door trompettist Jasper Baljeu. Tijdens "Hymn for Africa" soleerde hij op sublieme wijze door trefzeker en toch heel subtiel vanaf het balkon het muzikale thema ten gehore te brengen.

Een belangrijk hoogtepunt voor de vereniging was dat tijdens de podiumwisseling de voorzitter van Crescendo met trots het 150e lid van de vereniging voorstelde. De 9 jarige Frances Cramer was de gelukkige om de felicitaties en een presentje in ontvangst te nemen. Zij gaat bij Crescendo klarinet leren spelen.

Ook een hoogtepunt was het afscheid van Marco Hageraats als dirigent van de slagwerkgroep. Na 15 jaar draagt hij het stokje over aan Niels Duindam. De slagwerkgroep verraste hem met een speciaal voor hem ingestudeerd werk, "Bongo zool-ero", ook wel "De schoenmakerssuite" genoemd. In plaats van stokken werden de zolen van schoenen gebruikt om het stuk ten gehore te brengen.

Na de pauze zorgde zanger/drummer Robin Visser voor diverse hoogtepunten. Zo was er het fantastisch gezongen "Cry me a River" en de knappe drumsolo's van "Sing, Sing, Sing". Bij "Candyman" wist hij zelfs het publiek aan te moedigen om als koor mee te zingen; "Sweet, Sugar, Candyman".

De door Leslie van Kruistum gepresenteerde avond werd afgesloten met een medley van nummers van Marco Borsato. Harmoniekapel Crescendo en het publiek kunnen terugzien op een zeer geslaagd voorjaarsconcert.

A-orkest van opzij
(Foto Jan Verloop)

Frances Cramer - 150ste lid
Frances Cramer - 150e lid (Foto Jan Verloop)

Laatste optreden Marco Hageraats als dirigent
Laatste optreden Marco Hageraats als dirigent (Foto Jan Verloop)

Meer foto's. Verder zijn er ook nog foto's voor leden.

Sfeervol nieuwjaarsconcert in Oude Jeroenskerk

Op zaterdag 7 januari 2012 is het Noordwijks Nieuwjaarsconcert weer gehouden. Naast het A-orkest van Crescendo heeft deze keer het koor van de operette vereniging "Mozaïek" haar medewerking verleend. Solisten waren Timo Zoetmulder (trompet), Marije Koopmans (trompet) en Alex ten Haaf (zang). Het concert stond onder leiding van Marije Koopmans, dirigent van het A-orkest en Peter Janka, dirigent van "Mozaïek".

In de Oude Jeroenskerk
In de Oude Jeroenskerk (Foto Jan Verloop)

Meer foto's. Voor het nieuwjaarsconcert is er ook een speciale website: www.noordwijksnieuwjaarsconcert.nl.

2011

Terug naar begin

Groots Kerstfestival 2011

Op zaterdag 10 december 2011 is het 10 jarig jubileum van het kerstconcert van het B-orkest gevierd. Vanwege het jubileum was het dit jaar als een groots kerstfestival opgezet. Hierbij waren alle koren en orkesten die ooit hun medewerking aan een van de kerstconcerten hebben verleend uitgenodigd om ook deze keer mee te doen.

Bij de eerste kerstconcerten werd samengewerkt met de blokfluitlerares Els van der Kuip. Blokfluiters uit haar opleiding speelden toen mee met het B-orkest. Inmiddels is zij gestopt met lesgeven. Gelukkig heeft Crescendo nu zelf een blokfluitopleiding waardoor er toch blokfluiters mee konden spelen. Daarnaast was het mogelijk voor ieder ander die blokfluit kan spelen om ook mee te doen.

Het festival was in de sporthal "De Overkant" in Noordwijk. De sporthal was omgetoverd in een gezellige ruimte met tafeltjes en stoeltjes, kerstbomen, gezellige verlichting en andere versierselen. Er waren promotiekraampjes van enkele van de deelnemende verenigingen en kraampjes waar kerstartikelen, kerststukjes en kersthandwerken gekocht konden worden.

Er werd afwisselend opgetreden op twee podia. Hierbij waren regelmatig combinaties van 2 of meer verenigingen als combinatie te beluisteren.

A-orkest met Lila
A-orkest met dameskoor Lila (Foto Jan Verloop)

B-orkest met Bollenhart
B-orkest met shantykoor 't Bollenhart (Foto Jan Verloop)

Meer foto's. Voor het kerstfestival is ook een speciale Kerstfestivalpagina gemaakt.

Studiedag A-orkest

Op zaterdag 19 november 2011 heeft het A-orkest een studiedag in de Witte School gehad. De koperblazers stonden onder leiding van Crescendo dirigent Marije Koopmans. Voor de houtblazers was klarinettist/dirigent Dirk van der Niet uitgenodigd. Er is weer veel geleerd en het was een gezellige dag.

Veel talent op Voorspeelavond

Op zaterdagavond 12 november 2011 is weer de jaarlijkse voorspeelavond gehouden. Er waren wel 19 verschillende optredens verdeeld in 3 groepen. Zowel jonge muzikanten als oudere muzikanten brachten wat ze konden. Ook nog maar net begonnen muzikanten en muzikanten met jarenlange ervaring traden op.

Ook dit jaar was Crescendo weer te gast in de school "Het Duin". De zaal was maar net groot genoeg voor al het toegestroomde publiek.

De presentatie werd verzorgd door Lisa Dol. Na afloop van elk optreden werd het rad van fortuin gedraaid waarbij weer mooie prijzen zijn gewonnen.

Tijdens het laatste optreden van het eerste blok werd er Sinterklaas muziek gespeeld en tot ieders verrassing kwam de goede Sint samen met twee zwarte pieten op bezoek. De pieten deelden overal pepernoten uit en zelfs werden er zakken pepernoten aangeboden voor de verloting.

Met het hele gezin
Met het hele gezin (Foto Jan Verloop)

Meer foto's.

Aantal klarinettisten van Crescendo doen mee aan workshop klarinet

Op zaterdag 29 oktober 2011 hebben 16 klarinettisten van Crescendo een workshop klarinet gevolgd. Tijdens de laatste studiedag van het A-orkest werd de houtsectie geleid door Ghislain Bellefroid een begenadigd klarinettist. De ervaringen destijds waren zo goed dat het plan werd opgevat om een speciale klarinetworkshop te organiseren. Marja van Schooten heeft dit opgepakt en uiteindelijk de workshop georganiseerd. Naast de 16 Crescendo klarinettisten deden nog 9 klarinettisten van diverse andere verenigingen mee.

Het programma was zeer afwisselend. Na de ontvangst werd begonnen met inspelen. Vervolgens bogen we ons over de door Ghislain aangedragen partijen voor klarinetchoir. Ghislain vertelde ook iets over de geschiedenis van de klarinet. Na de koffiepauze repeteerden we verder op de muziek en gaf Ghislain tips over rieten, onderhoud en reparatie van de klarinet. Na de lunch stonden de “privé”lessen op het programma. Nou ja… privé…? Onder het toeziend oog (en oor!) van de mede-workshopdeelnemers kwam een zestal deelnemers (waaronder “onze” Frans, Wimke en Judith) om de beurt naar voren om tips van Ghislain te ontvangen over een door hen zelf meegebracht en voorgedragen muziekstuk. De dag eindigde met een mini-concertpresentatie van de gerepeteerde muziek voor de fans. Kortom een gezellige en leerzame klarinetdag!

Privéles Judith
Privéles Judith

Meer foto's.

Muziekproject Witte School

Op donderdag 6 oktober 2011 hebben twee leden van Harmoniekapel Crescendo een presentatie verzorgd voor de kinderen van de groepen 5 t/m 8. Op De Witte School wordt momenteel namelijk gewerkt aan een muziekproject. Op een boeiende- en humoristische wijze werd verteld hoe men geluid krijgt uit een houten of koperen blaasinstrument. De voorzitter van Crescendo Ad Baljeu nam de koperen blaasinstrumenten voor zijn rekening en Marja van Schooten, opleidingscoördinator, deed de houten blaasinstrumenten. Geboeid luisterden de kinderen naar de presentatie die werd verlevendigd door de verschillende instrumenten te laten horen. Toen Ad demonstreerde hoe hard een trompet kan klinken, gingen wel even vingers in de oren.

Een van de leerlingen, Layla Charki, liet met een minioptreden horen wat zij in korte tijd al kan spelen op de klarinet. Ademloos werd er naar haar geluisterd. De kinderen waren sowieso heel oplettend want na afloop zou de opgedane kennis door middel van een quiz en een puzzel getoetst gaan worden. Onder de goede inzendingen zal er voor elke klas een prijsje verloot gaan worden.

Voor de kinderen die zelf een muziekinstrument willen uitproberen maar nog niet zo goed weten welk instrument, organiseert Crescendo binnenkort een speciale proefles.

Layla op de klarinet
Layla op de klarinet

Meer foto's.

Stroopwafelverkoopactiedag groot succes

Op zaterdag 10 september 2011 heeft Crescendo weer haar jaarlijkse stroopwafeldag gehouden. Leden van Crescendo gingen van deur tot deur om de overheerlijke Crescendo stroopwafels te verkopen. Mede door het stralende weer is de dag een groot succes geworden. De opbrengst van de actie wordt gebruikt om de kwaliteit van de opleiding van de Crescendo muzikanten op peil te houden.

Langs de deuren
Langs de deuren (Foto Boy Alberda)

Voor leden zijn er nog meer foto's.

Diploma-uitreiking Crescendo muziekexamens

Tijdens de seizoen afsluitende barbecue op zondag 26 juni 2011 zijn de diploma's uitgereikt van de Crescendo muziekexamens. Dit jaar waren alle examenkandidaten geslaagd. De volgende leden hebben hun diploma ontvangen (in volgorde van de uitreiking):
Naamexamenniveau
Ard van der PuttenSlagwerk2
Laura HarrisonHoorn2
Zoë SimonsFluit1
Marjan DuindamKlarinet1
Niels JanssonTrombone1
Aurelia de VriesFluit1
Bart LindhoutSlagwerk1
LouLou van HamerenFluit1
Jeanette StritzkoKlarinet1
Julia KnowlesFluit1
Daphne HarteveldKlarinet1

Geslaagden
Bloemen voor de geslaagden (Foto Daan Lindhout)

Staand van links naar rechts:
Laura, Jeanette, Marjan, Aurelia
Op de knieën/zittend:
Niels, Ard, Bart, Daphne, Julia, Zoë, LouLou

Meer foto's.

Voor leden zijn er nog foto's van de barbecue.

A-orkest concert tijdens de week van de zee in Noordwijk

Op dinsdag 14 juni 2011 heeft het A-orkest opgetreden in de grote witte tent naast de vuurtoren in Noordwijk. Deze tent was opgezet door de Stichting Keune Kust ter gelegenheid van de Week van de Zee.

Mede door het mooie weer was er veel belangstelling. Dit concert was het eerste concert gebracht door het A-orkest onder leiding van haar nieuwe dirigent Marije Koopmans.

Dirigent met haar orkest
Marije Koopmans met haar orkest (Foto Maria van der Pijl van den Berg)

Maria van der Pijl van den Berg van de Stichting Keune Kust heeft nog meer foto's gemaakt.

Optreden blokfluitleerlingen groot succes!

De blokfluitleerlingen hebben op woensdag 8 juni 2011 een optreden verzorgd voor hun ouders, familie, vrienden en bekenden.

In de gastvrije basisschool Hoffenne in Noordwijk konden de aanwezigen genieten van 6 optredens van de in totaal 18 blokfluitleerlingen. De blokfluiters traden in groepjes op onder leiding van hun lerares Marjo van Westerop. Na afloop van het optreden konden de blokfluitleerlingen en hun ouders onder het genot van wat te drinken een klarinet- en tromboneles bijwonen van 2 leerlingen die zelf ooit ook op de blokfluit begonnen waren. De blokfluitopleiding is zo een “kweekvijver” voor de vervolgopleidingen bij Crescendo. In het nieuwe seizoen schuiven 6 van de huidige blokfluiters door naar klarinet en trompet. Zij hebben zelf voor deze instrumenten gekozen na een bezoek aan een repetitie van het opleidingsorkest.

De 18 blokfluittoppers en hun juf
De 18 blokfluittoppers en hun juf

Achterste rij van links naar rechts:
Tim, Marc, Melanie, Maarten, Laura, Jan-Jesse
Middelste rij op kruk:
Tessa, William, Nicky, Cynthia, Layla
Voorste rij:
Marique, Sep, Elisa, Lenne, Floortje, Xanta en Joey

Meer foto's.

Festival slagwerkgroepen in Assendelft

Op zondag 29 mei 2011 is de slagwerkgroep na hun optreden tijdens de SamenLoop voor Hoop in Noordwijk afgereisd naar Assendelft. Hier deden zij mee aan een festival voor slagwerkgroepen. In totaal deden er 4 slagwerkgroepen mee. Daan Lindhout heeft foto's gemaakt.

Slagwerkgroep in loods
Slagwerkgroep in actie (Foto Daan Lindhout)

Meer foto's.

Optreden B-orkest en slagwerkgroep tijdens SamenLoop voor Hoop

Op zondag 29 mei 2011 hebben het B-orkest en de slagwerkgroep opgetreden tijdens de SamenLoop voor Hoop in Noordwijk. Het was passen en meten om het orkest op het podium te krijgen. De slagwerkgroep en het B-orkest speelden om beurten enkele werken. Jammer dat er maar zo weinig tijd beschikbaar was waardoor maar enkele werken ten gehore gebracht konden worden.

Tijdens enkele werken werd de slagwerkgroep spontaan ondersteund door wethouder Gerben van Duin. Hij deed dit zo goed dat hij gelijk gevraagd werd om lid van de vereniging te worden.

Jan Verloop heeft enkele sfeerbeelden vastgelegd:

Slagwerkgroep
Slagwerkgroep met Gerben van Duin (Foto Jan Verloop)

B-orkest
B-orkest (Foto Jan Verloop)

Meer foto's van Jan Verloop.
Foto's van Daan Lindhout.

Dodenherdenking Willem van den Bergh

Op woensdag 4 mei 2011 heeft een afvaardiging van Crescendo muzikale ondersteuning verleend aan de dodenherdenking op de Willem van den Bergh. Het was dit jaar mooi droog weer waar wel vrij veel wind die koud aanvoelde.

Crescendo optreden in Groot Hoogwaak tijdens Koninginnedag

Op zaterdag 30 april 2011 heeft een selectie van het A-orkest en B-orkest een optreden verzorgd in Groot Hoogwaak. Solo's waren er voor Janneke van Oevelen op de fluit en Jasper Baljeu op trompet. Het concert stond natuurlijk volledig in het teken van Koninginnedag er werd daarom begonnen met "Holland Jubelt". De presentatie van de diverse stukken werd door de dirigent Ad Baljeu verzorgd. Met name de voordracht van de tekst van "Het Dorp" van Wim Sonneveld werd zeer gewaardeerd. Het concert werd besloten met het Wilhelmus.

Koninginnedag
Koninginnedag (Foto Rick Jansson)

Meer foto's.

Geslaagd voorjaarsconcert

Op zaterdag 16 april 2011 heeft Harmoniekapel Crescendo met haar voorjaarsconcert bewezen goed in staat te zijn invulling te geven aan het streven van de Noordwijkse gemeente naar meer actieve en passieve deelname aan culturele uitingen. Theater De Muze bood maar net voldoende ruimte voor de vele muzikanten van Cresendo en het in grote getale aanwezige publiek.

Het concert werd geopend door het B-orkest van Crescendo onder leiding van dirigent Ad Baljeu. Het B-orkest is een orkest waarin gevorderde en beginnende muzikanten samen spelen en vooral elkaar helpen om als orkest zo goed mogelijk te presteren. Uit de wijze waarop het nummer Too Much Love Will Kill You werd gebracht kwam duidelijk naar voren hoe de inspiratie en bezieling van de dirigent de prestaties van het B-orkest opvoerden. De Queen-hit werd met veel emotie gebracht en dat miste zijn doel niet: het publiek genoot er van.

De slagwerkgroep, onder leiding van Marco Hageraats, voelde zich vervolgens zichtbaar thuis in het theater. De goede interactie met het publiek en de vlotte programmering zorgden voor een volwaardige theateract die door het publiek erg werd gewaardeerd.

Waardering was er ook voor dirigent René Mulders die na de pauze het A-orkest liet imponeren met een gevarieerd programma, waaraan solistische bijdragen werden geleverd door fluitiste Irene Vooijs en slagwerker Niels Duindam. De stukken werden vakkundig aangekondigd door Leslie van Kruistum, die aan het eind van de avond zelfs de nieuwe vaste dirigent van het A-orkest aan het publiek kon voorstellen: Marije Koopmans.

Daarna volgde de finale, gespeeld door B-orkest, slagwerkgroep en A-orkest samen. Met een staande ovatie van het publiek en een door het orkest spontaan gezongen dankbetuiging richting interimdirigent René Mulders, werd het concert waardig afgesloten.

A- en B-orkest en slagwerkgroep
A- en B-orkest en slagwerkgroep (Foto Jan Verloop)

Meer foto's.

Grandioos nieuwjaarsconcert

Op zaterdag 8 januari 2011 heeft Crescendo weer het grootse Noordwijks Nieuwjaarsconcert verzorgd. Het was de 25ste keer dat het Noordwijks Nieuwjaarsconcert werd georganiseerd.

Naast het A-orkest hebben ook twee gerenommeerde solisten hun medewerking verleend: Violist Nathan Hol en zangeres Mathilde Keij.

Nathan Hol
Nathan Hol speelt de Leeuwerik (Foto Jan Verloop)

Mathilde Keij
Mathilde Keij (Foto Jan Verloop)

Meer foto's.

Dit nieuwjaarsconcert was ook het laatste concert voor Anton Weeren als dirigent van het A-orkest van Crescendo.

Foto's afscheid Anton Weeren voor leden.

2010

Terug naar begin

Kerstconcert B-orkest


Op zondag 12 december 2010 heeft het B-orkest weer haar jaarlijkse kerstconcert gegeven. Dit jaar heeft het Noordwijkse dameskoor Lila haar medewerking verleend. Ook pianiste Heleen van Kampen en de blokfluiters van de Crescendo blokfluitopleiding hebben meegedaan.

Het kerstconcert van het B-orkest is altijd een echt familieconcert en een goed begin van de kerstperiode om in de stemming te komen.

Het geheel stond onder leiding van de dirigent van het koor, Annick van Gennip en de dirigent van het B-orkest Ad Baljeu.

Komt allen tezamen
Komt allen tezamen (Foto Jan Verloop)

Dameskoor Lila
Lila (Foto Jan Verloop)

Meer foto's gemaakt door Jan Verloop.

Sint Caeciliaviering in Maria ter Zee kerk

Op zaterdagavond 27 november 2010 heeft een delegatie van Crescendo haar medewerking verleend aan de Sint Caeciliaviering in de Maria ter Zee kerk in Noordwijk. De viering maakt onderdeel uit van de reeks ZaterdagAnderZ vieringen. Dit jaar is het thema van deze vieringen "Dromen en Visioenen". Met de muziekkeuze is hier duidelijk rekening mee gehouden.

In de Maria ter Zee kerk
In de Maria ter Zee kerk

Meer foto's.

Voorspeelavond

Op zaterdagavond 20 november 2010 is weer de jaarlijkse Crescendo voorspeelavond gehouden. Tijdens deze avond hebben 48 leden aan het publiek laten horen waartoe zij muzikaal in staat zijn. Er waren 21 optredens waarin naast de diverse instrumenten van harmonie orkest en slagwerkgroep ook de blokfluiten van de blokfluitopleiding te horen waren. Niet alleen het instrumentarium, maar ook de leeftijd en het niveau van de muzikanten waren zeer uiteenlopend: zowel leerlingen als gevorderde muzikanten deden mee. Jan Verloop heeft een aantal foto's gemaakt.

Op de sax
Op de sax

Meer foto's.

Geslaagde stroopwafelactiedag

Op zaterdag 25 september 2010 heeft Crescendo weer de jaarlijkse stroopwafelactiedag gehouden. Vanaf 9.30 uur in de morgen gingen de leden de straten in Noordwijk af met dozen stroopwafels. Ondanks dat de regen soms met bakken uit de hemel kwam bleef de stemming er goed in. Tijdens de pauzes werden de ervaringen uitgewisseld. Menige verkoper had toch weer bijzondere situaties meegemaakt wat tot leuke en soms leerzame verhalen leidde.

Na afloop van deze vermoeiende dag waren er pannenkoeken. Ook dit jaar weer door een aantal leden zelf gebakken. Ze vonden gretig aftrek.

Door het relatief slechte weer was het wel spannend of de volledige voorraad stroopwafels wel verkocht zou worden. Uiteindelijk is dit toch gelukt.

Heeft u Crescendo gesteund door stroopwafels te kopen dan danken wij u hartelijk hiervoor. Door deze actie zijn wij in staat om meer leerlingen op te leiden tot muzikant.

Koekenbakkers
Koekenbakkers

Meer foto's.

Optreden A-orkest tijdens feestweek Rijnsburg

Op woensdag 11 augustus 2010 heeft het A-orkest opgetreden in Rijnsburg. Deze avond van de feestweek in Rijnsburg waren er drie orkesten uitgenodigd om te komen spelen. Eerst was het de beurt van de brassband Flora Brass uit Rijnsburg. Daarna speelde Crescendo Noordwijk en als laatste de Show, Marching & Concertband Flora Band uit Rijnsburg. Er was een grote tribune geplaatst die helemaal vol gestroomd was met publiek. Het was buitengewoon goed weer waardoor er met veel plezier gemusiceerd werd.

In Rijnsburg
In Rijnsburg

Meer foto's.

Slagwerkgroep in gat van Palace

Op vrijdagavond 2 juli 2010 heeft de slagwerkgroep als afsluiting van het seizoen opgetreden in het gat van Palace in Noordwijk.

Slagwerkgroep in het gat
Slagwerkgroep in het gat

Meer foto's.

Verrassingsoptreden op Klein Offem

Op zaterdagavond 19 juni 2010 heeft een afvaardiging van Crescendo, op verzoek van sponsor van der Wiel, opgetreden op een verjaardagsfeest op het landgoed Klein Offem. Het internationale gezelschap genoot zichtbaar van de muziek gebracht door Crescendo. Er werd zelfs gedanst.

Klein Offem 1 Klein Offem 2

Optreden voor Sint Joris Gilde

Op zaterdag 19 juni 2010 heeft een afvaardiging van Crescendo weer opgetreden tijdens het jaarlijkse Koningschieten van het Sint Joris Gilde in Noordwijk. Die dag vielen er enkele buien maar gelukkig was het net tijdens het optreden droog. Het Koningslied werd weer uit volle borst meegezongen en na afloop kregen de muzikanten nog wat te drinken aangeboden.

Droog in de tent
Droog in de tent

Meer foto's (gemaakt door Gerben van Duin).

Muziekdiploma voor 10 leden van Crescendo

Op zaterdag 12 juni 2010 en zaterdag 19 juni 2010 waren er weer Crescendo muziek-examens. In totaal 10 leden (jong en "oud") hebben hun 1e of 2e muziek-examen met positief resultaat afgesloten. Tijdens de Crescendo-barbecue op 26 juni konden zij hun felbegeerde diploma in ontvangst nemen. Tijdens het examen, dat werd afgenomen door de eigen leraren en een 2e examinator, moesten de leden laten zien en horen waartoe ze in staat waren op zowel muziektheoretisch als praktisch gebied. Er werd getoetst op de onderdelen klank, ritmiek, voordracht, techniek, toonladders, articulatie en theorie. Voor dit laatste onderdeel werd gebruikt gemaakt van "Crescendo's theorieboek", dat speciaal geschreven is voor leden van Crescendo. De resultaten van de 4 blazers en 6 slagwerkers waren uitstekend.

Geslaagden: Judith Rijnders, Ard vd Putten, Lisanne Barnhoorn, Marion Lindhout, Nick Habers, Jürgen Zimmermann, Dennis Habers, Peter Wassenaar, Sander vd Voet en Mirjam Rutten.

Geslaagd
Geslaagd

Meer foto's (gemaakt door Jacqueline Habers).

Crescendo adviseert haar leden om te kiezen voor de Crescendo examens omdat deze toegespitst zijn op het spelen binnen de orkesten van Crescendo. Het is echter ook mogelijk om een landelijk examen af te leggen. Eén lid is dit jaar geslaagd voor zo'n examen. Dit is Robin Verloop. Hij is geslaagd voor het landelijk B examen.

Crescendo werkt mee aan Zomerfeest kerkdienst

Op zondag 13 juni 2010 heeft een afvaardiging van Crescendo meegewerkt aan de kerkdienst op de Willem van den Bergh. Het was een speciale dienst in verband met het Zomerfeest. Voorgaande jaren werd deze dienst in een grote tent gehouden. Helaas was er dit jaar geen tent en moest de dienst in het Kruispunt gevierd worden. De zaal zat dus overvol.

B-orkest samen met Concordia uit Oostzaan op Zomerfeest

Tijdens het Zomerfeest van de Willem van den Bergh op zaterdag 12 juni 2010 in Noordwijk heeft het B-orkest samen met het B-orkest van Concordia uit Oostzaan een buitenconcert gegeven. Het was een stralende dag en dus ideaal voor een buitenconcert. De gespeelde werken waren tijdens het weekend in Oostzaan al samen ingestudeerd. Nu moesten ze dan worden uitgevoerd.

Na afloop van het concert kregen alle muzikanten nog consumptiebonnen en kon de rest van het Zomerfeest bezocht worden.

In het zonnetje
In het zonnetje

Meer foto's.

Jubilarissen gehuldigd

De heer Verhappen van de KNFM heeft op dinsdagavond 8 juni 2010 enkele jubilerende leden gehuldigd.

Hier zijn enkele foto's.

Crescendo fietst mee met Rabobanksponsorfietstocht

Zaterdag 5 juni 2010 was weer de jaarlijkse Rabobanksponsorfietstocht. Er kon weer 15 km, 30 km of 60 km gefietst worden. De vereniging heeft een vergoeding gekregen voor elke fietser die voor de vereniging meefietste.

Het was fantastisch weer en de tocht was weer uitstekend verzorgd. Naast de stopplaatsen bij de diverse Rabobankvestigingen was er voor de leden van Crescendo nog een extra stop in Noordwijkerhout. Hier was koffie, thee en limonade.

Crescendo weekend naar Oostzaan

Op zaterdag 29 mei 2010 heeft het A-orkest meegedaan met een muziekfestival in Oostzaan. De vereniging was uitgenodigd door de vereniging Concordia uit Oostzaan om samen met hen het weekend door te brengen. Concordia heeft een fantastisch verenigingsgebouw waar ruimte genoeg is om te eten, te slapen en te repeteren. Ook zij deden aan het festival mee. Het weekend begon met een gezamenlijke lunch met daarna een muziekspeurtocht door Oostzaan. Na de speurtocht was het tijd om naar het festival te vertrekken. De volgorde van de orkesten was gelukkig zo dat Crescendo naar Concordia kon luisteren en Concordia naar Crescendo.

Na het festival was er een gezamenlijke Chinese maaltijd die goed in de smaak viel. De avond werd doorgebracht met spelletjes en muziek. Een aantal leden is daarna terug naar Noordwijk gegaan maar een flinke groep is blijven slapen.

De volgende morgen was het de bedoeling om te gaan roeien. Echter het weer werkte niet mee. Er waren flinke buien waardoor er besloten moest worden om het roeien te laten vervallen. In plaats hiervan is is een flinke groep een wandeling rond Oostzaan gaan maken. Anderen bleven in het verenigingsgebouw en hebben de morgen doorgebracht met spelletjes.

Zondagmiddag 30 mei 2010 was het de beurt van het B-orkest. Samen met het B-orkest van Concordia werd er gerepeteerd op de werken die we op een concert op 12 juni in Noordwijk gezamenlijk gaan spelen.

Begin muziekspeurtocht
Begin muziekspeurtocht (Foto Jasper Baljeu)

Meer foto's (gemaakt door Jasper Baljeu). Voor leden zijn hier nog meer foto's.

Optredens tijdens de Week van de Zee

De stichting "Keune Kust Noordwijk" heeft ook dit jaar weer de "Week van de Zee" georganiseerd. Tijdens deze week op dinsdag 25 mei 2010 heeft het A-orkest een optreden verzorgd in de tent die de stichting bij de vuurtoren aan de Koningin Wilhelmina Boulevard had geplaatst.

A-orkest in de tent
A-orkest in de tent (Foto Daan Lindhout)

Meer foto's (gemaakt door Daan Lindhout).

Op vrijdag 28 mei 2010 heeft de slagwerkgroep opgetreden in dezelfde tent.

Slagwerkgroep in de tent
Slagwerkgroep in de tent (Foto Daan Lindhout)

Meer foto's (gemaakt door Daan Lindhout).

Optreden A-orkest bij opening theaterseizoen

Op woensdag 12 mei 2010 heeft het A-orkest een optreden gegeven tijdens de opening van het theaterseizoen in de Muze.

Dodenherdenking Willem van den Bergh

Op dinsdag 4 mei 2010 heeft een afvaardiging van Crescendo weer gespeeld tijdens de dodenherdenking op de Willem van den Bergh. Het was deze keer zo koud dat enkele muzikanten zelfs problemen ondervonden met hun instrumenten.

Koninginnedag 2010

Op vrijdag 30 april 2010 heeft Crescendo traditiegetrouw weer opgetreden in Groot Hoogwaak in Noordwijk. Het optreden was georganiseerd door de Oranjevereniging Noordwijk aan Zee.

Tenorsaxen
Tenorsaxen (Foto Marion Lindhout)

Meer foto's (gemaakt door Marion Lindhout).

Crescendo speelt bij mooiste file van Nederland

Op zondag 25 april 2010 heeft het A-orkest van Crescendo een optreden verzorgd op de Boulevard van Noordwijk ter gelegenheid van de mooiste file van Nederland.

Het was prachtig weer en het concert werd beluisterd door vele voorbijgangers. Aan de reacties van het publiek kon worden vastgesteld dat het gepresenteerde programma goed in de smaak viel.

Op de Boulevard
Op de Boulevard (Foto Ricardo Kaspers)

Meer foto's (gemaakt door Ricardo Kaspers).

Voorjaarsconcert in Spaans karakter

Op zaterdag 10 april 2010 heeft Crescendo weer haar jaarlijkse voorjaarsconcert gegeven. Deze keer was het programma sterk Spaans getint. Zo werd onder andere het stuk El Quijote ten gehore gebracht. Hierbij werd het verhaal van Don Quichot voorgedragen door de heer W. Biesheuvel. De avonturen van Don Quichot vormden samen met de muziek en de getoonde beelden een goed samenhangend geheel wat door het publiek zeer gewaardeerd werd.

De slagwerkgroep was zeer verassend met een stuk waarbij er op Cajons gespeeld werd. Cajons zijn instrumenten die hun oorsprong in Peru hebben. Het zijn een soort kisten die bespeeld worden terwijl men erop zit.

Het A-orkest stond onder leiding van dirigent Anton Weeren en de dirigent van de slagwerkgroep was Marco Hageraats. De presentatie werd verzorgd door Leslie van Kruistum.

Programma voorjaarsconcert 2010.

A-orkest
A-orkest in Spaanse stijl (Foto Jan Verloop)

slagwerkgroep
Op de Cajon (Foto Jan Verloop)

Meer foto's (gemaakt door Jan Verloop).

Enkele slagwerkstukken op YouTube:

Gevarieerd nieuwjaarsconcert zeer geslaagd

Op zaterdag 2 januari 2010 heeft het A-orkest weer haar medewerking verleend aan het traditionele Noordwijks Nieuwjaarsconcert dat voor de 24ste keer werd gegeven. Ook deze keer was het concert in de sfeervolle Oude Jeroenskerk in Noordwijk-Binnen.

De organiserende Stichting Nieuwjaarsconcert heeft alles uit de kast gehaald om haar goede reputatie waar te maken en met succes. Vooral de keuze om in het programma nadrukkelijk ruimte te bieden aan de inbreng van het beroemde Knipscheerorgel was een schot in de roos. In de orgelsymphonie van Saint Saens mengde het orgel perfect met het harmonieorkest en samen met trompettist Anton Weeren werd op sublieme wijze het Trompetconcert in Es van Haydn ten gehore gebracht. Organist Jaco van Leeuwen liet zijn virtuositeit uitkomen in de ritmisch zeer uitdagende Toccata in Seven.

Hoogtepunt van het concert was toch wel de Rhapsody in Blue van Gershwin, op fantastische wijze gespeeld op de piano door Marco Braam en begeleid door Harmoniekapel Crescendo.

En nog was de koek niet op. Zangeres Mathilde Keij zorgde voor het toefje slagroom op dit afwisselende Nieuwjaarsconcert door een zeer indrukwekkende uitvoering van het bekende Telkens Weer en het al net zo bekende Hello van Lionel Richie. Ze werd daarbij begeleid door het harmonieorkest van Crescendo dat op deze avond heeft laten horen van vele markten thuis te zijn.

Met Ross Roy werd door het gedisciplineerd spelende orkest een stuk muziek neergezet dat stond als een huis en met Gloria Estafette liet het orkest, onder leiding van de inspirerende dirigent Anton Weeren, horen ook het lichte genre goed onder de knie te hebben. Het publiek beloonde solisten en orkest terecht met een staande ovatie.

Programma nieuwjaarsconcert 2010.

Natuurlijk werd aan het eind van het concert weer het Noordwijks volkslied "Aan Mijn Noordwijk" gezongen. De tekst is hier te vinden.

Anton Weeren naast het orgel
Op eenzame hoogte (Foto Boy Alberda)

Meer foto's (gemaakt door Boy Alberda).

2009

Terug naar begin

Familiekerstconcert B-orkest

Op zondag 13 december 2009 heeft het B-orkest samen met de blokfluiters van de blokfluitopleiding een familiekerstconcert gegeven. Het concert was evenals voorgaande jaren in de Maria ter Zee kerk. Onder de bezielende leiding van de dirigent van het B-orkest, Ad Baljeu werd een verrassend programma gebracht. Ook het in grote getale toegestroomde publiek kwam aan de beurt. Er konden diverse kerstliederen meegezongen worden.

Crescendo is trots dat de blokfluiters van de in mei begonnen blokfluitopleiding nu al enkele optredens konden geven. Alle 12 blokfluiters deden mee ondanks dat één van hen een gebroken been had en een ander een gebroken arm.

Hoogtepunten van het concert waren de saxofoonsolo van Judith Hoek, het trompetduo Jasper Baljeu en Wilma Vogelaar en het muzikale kerstverhaal. Dit kerstverhaal werd door niemand minder dan het erelid Cor Baljeu voorgedragen en werd omlijst en afgewisseld met muziek van het orkest.

Zeer bijzonder was het optreden van Sanne Driessen en Tess Nijssen, beiden op de klarinet, samen met Maartje Lindhout, tamboerijn, en Wilma Vogelaar, gitaar. Op de laatste voorspeelavond waren ze met hun stuk zo opgevallen dat hen gevraagd is het ook op dit concert te spelen. Uit het daverende applaus wat hen ten deel viel bleek wel dat ze niet zomaar gevraagd waren. Fantastisch was het.

Na het wervelende Feliz Navidad mochten de blokfluiters opmarcheren op de maat van Music to Move. Zij hadden allen een bordje met sterren die na omdraaien samen de woorden "Fijne kerst!" vermelden.

Blokfluiters voor het orkest
Blokfluiters voor het orkest (Foto Jan van der Voet)

Meer foto's (gemaakt door Rick Janson).

Muzikaal telent op de Klaverweide

Op dinsdag 8 december 2009 hebben enkele leden van Crescendo, Jasper Baljeu, Mathijs van Schooten, Ad Baljeu en Marja van Schooten, een workshop klarinet en trompet verzorgd op de openbare basisschool Klaverweide te Noordwijk. De workshop was voor de groepen 5/6 en 7/8. Er werd uitgelegd hoe deze instrumenten werken, hoe het geluid ontstaat, wat daar allemaal bij komt kijken en welke soorten instrumenten er in een harmonieorkest te vinden zijn. Doordat er een duet gespeeld werd door Ad en Jasper op trompet en door Matthijs en Marja op klarinet konden de kinderen ook goed horen hoe een klarinet en een trompet klinken. Nienke, leerling op de Klaverweide, speelt zelf ook trompet en had haar instrument meegenomen. Zij speelde samen met Ad en Jasper een liedje uit haar lesboek, waarna uiteraard een daverend applaus volgde.

Het leukste van de middag was dat alle kinderen zelf instrumenten mochten uitproberen. De helft van de kinderen begon met het uitproberen van de klarinet en de andere helft met het uitproberen van een koperinstrument. Na een half uur werd gewisseld. Ook meester Niels, juf Loes en juf Kunie deden een poging.

Aan het einde van de middag hadden de kinderen ervaren dat muziek maken een leuke en leerzame hobby is en kon worden geconcludeerd dat de Klaverweide veel muzikaal talent in de klassen heeft. Tot slot kregen de leerlingen een informatiefolder van Crescendo, een bon voor een gratis proefles, een pen en een uitnodiging voor het kerstconcert van het B-orkest van Crescendo mee naar huis.

Trompetspel
Trompetspel samen met Nienke

Meer foto's.

Caeciliaviering in Maria ter Zee kerk

Tijdens het St. Caeciliafeest op zaterdag 21 november 2009 in de Maria ter Zeekerk te Noordwijk heeft een afvaardiging van Crescendo samen met een afvaardiging van de Echo der Duinen een opgetreden verzorgd.

In de Maria ter Zeekerk
Gelegenheids ensemble

Meer foto's.

Voorspeelavond goed bezocht

Op zaterdag 14 november 2009 is weer de jaarlijkse voorspeelavond gehouden. Tijdens een voorspeelavond laten leden van de vereniging aan het publiek horen waartoe zij muzikaal in staat zijn. De leden van Crescendo krijgen de kans om alleen of in een klein groepje te laten horen wat ze kunnen.

Ook deze keer was het instrumentarium, de leeftijd en het niveau van de muzikanten zeer uiteenlopend. Zowel leerlingen als gevorderde muzikanten deden mee, waardoor een afwisselend programma werd geboden.

Dit jaar deden ook de blokfluitleerlingen van onze in mei opgestarte blokfluitopleiding mee. Naast hun inbreng in kleine groepjes deden ze samen ook mee met "de smurfenfluiters". Hierbij floten ze als smurfen verkleed het smurfenlied samen met vader Abraham. Hun lerares was als grote smurf verkleed.

Natuurlijk ontbrak ook het enige echte Crescendo-Rad-van-Fortuin niet en zijn er weer vele prijzen door het publiek gewonnen.

Ook dit jaar was Crescendo weer te gast bij de school "Het Duin". Er was deze keer zoveel publiek dat er stoelen bij gehaald moesten worden. De beschikbare ruimte was geheel gevuld.

Smurfen op voorspeelavond
Smurfen op voorspeelavond (foto gemaakt door Matthijs van Schooten)

Meer foto's.

Meer foto's voor leden.

Workshops in de Witte School

Op zaterdag 10 oktober 2009 waren er workshops in de Witte School. De workshops concentreerden zich op de ademtechnieken voor blazers. De koperblazers werden geïnstrueerd door de dirigent van Crescendo Anton Weeren. Voor de houtblazers was een beroep gedaan op de voorgaande dirigent van Crescendo Jan Wijenberg. Crescendo was heel blij dat hij toegezegd heeft en dat hij weer een keer in Noordwijk was.

De workshops waren bedoeld voor alle leden die meespelen in het A-orkest of het B-orkest. Veel leden hebben deze dan ook bijgewoond en ze hebben veel opgestoken.

Workshop koper
Anton Weeren demonstreert de techniek

Meer foto's.

Gezellige siroopwafelactiedag

Zaterdag 5 september 2009 was weer de jaarlijkse siroopwafelactiedag. Ook dit jaar waren we 's morgens weer te gast in de basisschool "De Hoffene" en 's middags in de school voor VSO "Het Duin". Vanuit deze locaties vertrokken er verkoopteams, zo'n 4 personen per team, de wijk in om de overheerlijke Crescendo siroopwafels te verkopen.

Mede door het goede weer was het een heel gezellige dag waarbij het beoogde aantal siroopwafels ook daadwerkelijk verkocht is. Tussen de middag was er een broodmaaltijd en na afloop hebben we pannenkoeken gegeten. Enthousiaste leden van de vereniging hebben de pannenkoeken zelf gebakken.

Ponywagen
Zelfs een ponywagen werd ingezet

Meer foto's.

Sint Joris kapel in andere kleding

Op zaterdag 20 juni 2009 heeft een afvaardiging van Crescendo weer als Sint Joris kapel opgetreden bij het jaarlijkse koningsschieten van het Sint Joris gilde in Noordwijk. Aangezien de Oudhollandse kledij die voorgaande jaren werd gebruikt eigenlijk aan vervanging toe is werd er deze keer eens in een andere outfit gespeeld.

De muziek die de kapel bracht werd door de Gilde leden erg gewaardeerd en natuurlijk werd het koningslied weer uit volle borst meegezongen.

Het koningslied
Het Koningslied word gezongen

Meer foto's.

Optreden B-orkest met het Shantykoor 't Bollenhart

Op vrijdagavond 19 juni 2009 heeft het B-orkest samen met het Shantykoor 't Bollenhart opgetreden op de markt in Noordwijkerhout. Het weer was dreigend maar gelukkig bleef het tijdens het optreden droog.

Voor de kerk
Voor de kerk

Meer foto's.

Optreden A-orkest tijdens tentdienst Willem van den Bergh

Op zondag 14 juni 2009 heeft het A-orkest opgetreden tijdens de tentdienst op de Willem van den Bergh. Elk jaar tijdens het zomerfeest wordt er op zondag op de Willem van den Bergh een kerkdienst in de tent gehouden. Evenals vorig jaar mocht ook dit jaar Crescendo de muziek verzorgen.

Voor en na de dienst werd er gespeeld en de samenzang werd begeleid. Zelfs tijdens de preek moest er enkele malen een stuk van een mars gespeeld worden.

Helaas was de dirigent van het A-orkest door ziekte verhinderd dus stond het A-orkest deze keer onder leiding van Ad Baljeu.

Zoals gebruikelijk kreeg de dirigent weer "hulp" van enkele lokale dirigenten die vol overgave het dirigentstokje hanteerden.

In de tent
In de tent

Meer foto's.

B-orkest optreden bij startpunt Rabo fietstocht

Op zaterdag 6 juni 2009 heeft het B-orkest opgetreden bij het startpunt van de Rabo fietstocht.

Bij de Rabo fietstocht kan er namens een vereniging gefiets worden. De vereniging wordt dan door de Rabobank gesponsord met een bedrag dat afhangt van het aantal fietsers en de gereden afstanden. Ook veel Crescendo leden en hun familie en kennissen hebben deze dag gefietst. Zelfs een aantal leden van het B-orkest is na het optreden nog op de fiets gestapt om voor de vereniging te fietsen.

Het was deze dag prachtig fietsweer maar ook voor een optreden was het weer zeer goed. Vele fietsers die bij de opstappost kwamen stempelen bleven even langer lijsteren naar de enthousiaste spel van het B-orkest.

De B-orkest optredens werden afgewisseld met optredens van het Shantykoor uit De Zilk.

B-orkest op het plein
B-orkest op het plein van de Bronckhorstschool

Meer foto's.

Foto's en films gemaakt door de organistatie.

Optreden slagwerkgroep op veiligheidsmarkt

Op zaterdag 23 mei 2009 heeft de slagwerkgroep een optreden verzorgd op de veiligheidsmarkt aan de Kon. Wilhelminaboulevard in Noordwijk.

Zeer geslaagd voorjaarsconcert

Harmoniekapel Crescendo heeft met het concert op zaterdag 16 mei 2009 de hooggespannen verwachtingen geheel waar gemaakt. De vereniging was goed op dreef en de medewerking van twee professionele solisten stimuleerde de muzikanten tot uitstekende prestaties.

Marco Braam achter de vleugel
Marco Braam achter de vleugel

Al bij het openingswerk "A Discovery Fantasy" viel op dat het A-orkest beschikt over een complete en uitgebreide bezetting. Het orkest onder leiding van onze kundige en gedreven dirigent Anton Weeren musiceerde gedisciplineerd en goed in balans. Vooral bij "Dakota" werden de dynamische mogelijkheden van een groot orkest goed benut. Het contrast tussen het ingetogen sfeerbeeld van vredespijp rokende indianen en een wilde bizonjacht werd meesterlijk op het publiek overgebracht. Ook met "Rainbow Warrior" imponeerde het orkest: zowel technisch als qua sfeer zat het goed in elkaar. Het A-orkest blijkt muzikaal wederom gegroeid te zijn!

De voorzitter van de vereniging, Ad Baljeu zorgde voor een interactief onderdeel binnen het programma. Tijdens het ombouwen van het podium kreeg het publiek de gelegenheid vragen aan de voorzitter te stellen. Hier werd gretig gebruik van gemaakt, zodat het changement vlot en ongemerkt kon worden uitgevoerd.

De slagwerkgroep van Crescendo nam het stokje over en deed dat op de inmiddels bekende ongedwongen en enthousiaste wijze, hetgeen zeer werd gewaardeerd door het publiek. Het leek alsof de slagwerkers onder leiding van Marco Hageraats de meest lastige ritmische figuren zomaar even uit de mouw schudden. Heerlijk ontspannend om naar te kijken en te luisteren!

Na de pauze werd geopend met de bekende "Rhapsody in Blue" van George Gershwin, waarbij de pianopartij werd gespeeld door niemand minder dan Marco Braam. Deze zeer getalenteerde pianist, bekend als muzikaal leider van Cabaretgroep Purper, vloog met onvoorstelbaar snelle vingers over de toetsen. Het orkest zorgde voor een verdienstelijke begeleiding zodat solist en orkest elkaar prima aanvulden. Het publiek luisterde ademloos toe en beloonde de uitvoerenden uiteindelijk met een ovationeel applaus.

Even later was het de beurt aan klarinettist Tom van Noord om te laten horen waar hij toe in staat is. Deze klarinettist van de Koninklijke Luchtmachtkapel behoort tot de absolute top van Nederland en dat liet hij horen ook! Om de juiste sfeer te treffen wisselden diverse muzikanten van het A-orkest van instrument, zodat onder andere een gitaar en bugels aan de toch al grote diversiteit van het instrumentarium werden toegevoegd. Het klezmerachtige stuk Mayim klonk zoals het joodse danslied hoort te klinken: temperamentvol en opzwepend.

Dat Crescendo niet persé solisten van buitenaf hoeft aan te trekken maar ook solisten in eigen gelederen heeft bleek wel bij "Dixieland Jamboree" waarbij uit het orkest een aparte dixielandband werd geformeerd. Met "African Symphony", uitgevoerd door orkest en slagwerkgroep samen, werd het concert waardig afgesloten. Harmoniekapel Crescendo kan terugzien op een zeer geslaagd concert!

Slagwerkgroep speelt tijdens presentatie nieuw theaterprogramma

Op donderdag 14 mei 2009 heeft tijdens de presentatie van het theaterprogramma van de Muze voor het seizoen 2009-2010, de slagwerkgroep een optreden verzorgd.

Slagwerkers op een lijn
Slagwerkers op een lijn

Studiedag A-orkest

Op zaterdag 18 april 2009 was er weer een studiedag voor het A-orkest. In de ochtend werd er in secties gerepeteerd. De kopersectie werd geïnstrueerd door Anton Weeren, de houtsectie werd geïnstrueerd door Tom van Noord en de slagwerksectie werd geïnstrueerd door Niels Duindam.

In de middag werd er gezamenlijk gerepeteerd onder leiding van Anton Weeren. De solisten voor het voorjaarsconcert, Tom van Noord en Marco Braam waren ook aanwezig om hun stukken samen met het orkest te repeteren.

Door het schitterende mooie weer konden we alle pauzes buiten doorbrengen.

Kopersectie aan de studie
Kopersectie aan de studie

Voor leden zijn er hier nog wat foto's.

Studiedag slagwerkgroep

Op zaterdag 14 maart 2009 heeft de slagwerkgroep een studiedag gehouden. Eigenlijk was het meer een studiemiddag/avond want het was van 15:30 uur tot 20:00 uur. 's Middags werd de groep geïnstrueerd door Niels Duindam en 's avonds was Marco Hageraats de instructeur. Naast de aandacht voor de muziek werd er ook hard gewerkt aan de show. Dit is altijd een belangrijk onderdeel bij de optredens van de slagwerkgroep.

Aan de studie
Geconcentreed studeren

Voor leden zijn er hier nog wat foto's en een filmpje.

Algemene ledenvergadering

Op vrijdag 6 maart 2009 was weer de jaarlijkse algemene ledenvergadering. De Hr. Holleman van de KNFM heeft deze vergadering bezocht om een aantal leden in het zonnetje te zetten naar aanleiding van hun jubileum bij de vereniging. De volgende leden vierden hun jubileum:

12 1/2 jaar lidHerman van der Meulen
12 1/2 jaar lidJacob van der Meulen
12 1/2 jaar lidLoes van den Brink
25 jaar lidMarco Hageraats
25 jaar lidJelle Post
40 jaar lidJanneke van Oevelen

Het algemeen jaarverslag werd traditioneel voorgelezen door de secretaris Janneke van Oevelen. Het financiële jaarverslag werd gepresenteerd door de penningmeester Piet Westerhout.

Het bestuur
Het bestuur van de vereniging

Voor leden zijn er hier meer foto's.

Crescendo stand op presentatie Cultuurnota 2009

Op maandag 19 januari 2009 heeft de gemeente Noordwijk haar cultuurnota 2009 gepresenteerd. Ook Crescendo was uitgenodigd om zich te presenteren. Hier twee foto's gemaakt door Matthijs van Schooten. De presentatie was in de Muze.

Crescendo bij presentatie

Stand Crescendo
Crescendo stand

Noordwijks Nieuwjaarsconcert 2009

Op zaterdag 3 januari 2009 was weer het traditionele Noordwijks Nieuwjaarsconcert. Dit jaar was het concert voor het eerst in de Oude Jeroenskerk in Noordwijk Binnen. De ambiance van de kerk met kaarsverlichting zorgde mede voor een stijlvol concert. Het concert werd verzorgd door het A-orkest van Crescendo samen met het Noordzeekoor The Seaside Singers.

In de Oude Jeroenskerk
In de Oude Jeroenskerk

Meer foto's.

Het concertprogramma.

Het concert was tevens het afsluitingsconcert van Kerstdorp aan Zee 2008.
Kerstdorp aan Zee

Verslagen periode 2004-2008

De verslagen over de periode 2004-2008 staan op een volgende pagina:

Verslagen priode 2004-2008.

Site gemaakt door Jacob van der Meulen